Støvsugere

Når du arbejder i støvede omgivelser, især når du bruger værktøj, der frembringer støv, er det vigtigt at tænke på helbredet. Hvor skadeligt støvet er afhænger for det første af støvpartiklernes størrelse og for det andet af, hvor længe lungen udsættes for stofferne og i hvilken mængde. Det farlige er, at jo mindre støvpartiklerne er, jo dybere kan de trænge ind i lungevævet.

Læs mere

Varer 1-12 af 23

Side
pr. side
Faldende orden

Varer 1-12 af 23

Side
pr. side
Faldende orden

Pas på dit helbred 

Når du arbejder i støvede omgivelser, især når du bruger værktøj, der frembringer støv, er det vigtigt at tænke på helbredet - derfor anbefaler vi at bruge den rette støvsuger til støvudsugningen. Hvor skadeligt støvet er, afhænger for det første af støvpartiklernes størrelse og for det andet af, hvor længe lungen udsættes for stofferne og i hvilken mængde. Det farlige er, at jo mindre støvpartiklerne er, jo dybere kan de trænge ind i lungevævet. Fint støv er derfor betydeligt mere belastende for luftvejene og er i mange tilfælde meget sundhedsskadeligt.

Krystallinsk siliciumdioxid kan for eksempel fremkalde lungekræft. Tænk derfor på dit helbred, og sørg for ren luft, når du arbejder med mineralsk støv, der altid indeholder kvartsholdige substanser. Arbejd med en testet og godkendt støvsuger eller med en sikkerhedsklassificeret støvsuger. Detaljerede oplysninger samt meddelelser og specielle stoflister vedrørende de fastsatte grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering kan du få hos din erhvervsorganisation.

Støvsugere til erhverv er inddelt i klassifikationer:

  • Klasse L: Støvsuger til støv med OEL > 1 mg/m3
  • Klasse M: Støvsugere til støv med OEL > 0,1 mg/m3 - til fx kvartsholdigt, mineralsk støv og træstøv
  • Klasse H: Støvsuger til støv med OEL < 0,1 mg/m3 - til fx støv der er kræft og sygdomsfremkaldende som asbest og skimmelsvamp