Det betyder de forskellige mærker og certifikater
FSC og PEFC er blot et par af de mange certifikater, som fortæller dig som forbruger, om produktet er produceret med miljøhensyn. Vil du være sikker på, at du anvender bæredygtige produkter, skal du holde øje med certificeringerne. Det kan dog være svært at navigere i de mange forskellige certifikater og mærker - for hvad er det nu lige de forskellige mærkningsordninger betyder? Her får du overblik over de vigtigste mærkningsordninger.
Det betyder de vigtigste mærkningsordninger:
FSC®
FSC®-mærket står for ansvarlig skovdrift på flere parametre. Et produkt med dette certifikat er produceret under forhold, hvor både skovens fortsatte liv og de sociale forhold i lokalområdet er sikrede.
PEFC™
Arbejdet bag PEFC™ er - ligesom FSC®-certificerede varer - dedikeret til at fremme certificeret skovforvaltning.
Dansk Indeklima Mærkning
Er et produkt mærket med Dansk Indeklima Mærkning, betyder det, at det opfylder krav til en god påvirkning af indeluftkvaliteten i hjemmet.
Energimærkningsskalaen
Du kender helt sikkert skalaen over energimærkning. Den ses bl.a. på hårde hvidevarer, biler og lyskilder og anvendes også til at kategorisere byggevarer som fx vinduer. Skalaen indikerer, hvor energirigt produktet er fra A til F, hvor A er det mest energirigtige.
Svanemærket
Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder, at det ser på alle relevante miljøproblemer i hele produktets livscyklus. Svanemærket tager altså hensyn til både klima, kemikalier, ressourcer og biodiversitet og ser samtidig på hele produktets rejse fra råvarer, produktion og brug til genbrug, genanvendelse og affald.
EU-Blomsten
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er et anerkendt symbol for mere miljøvenlige produkter i EU, og mærket hjælper forbrugere og indkøbere med at træffe mere informerede beslutninger om deres indkøb. EU Ecolabel er et Type I-miljømærke. Det betyder bl.a., at hele produktets livscyklus og alle relevante miljøparametre inddrages, når der udvikles krav.
Cradle to Cradle
Når en vare er certificeret efter Cradle to Cradle (fra vugge til vugge), betyder det, at den indgår i et sundt biologisk kredsløb, der skaber værdi for både mennesker, miljø og økonomi. Varen skal kunne genanvendes efter brug og således blive en anvendelig ressource på ny.
Active house
Med Active house sættes fokus på menneskelige kvaliteter med godt indeklima, lavt energiforbrug og minimal miljøpåvirkning med en vision om at udvikle fremtidens byggeri. Hvorvidt en vare kan få mærket, vurderes på ni forskellige parametre inden for komfort, energi og miljø.
DGNB
Et DGNB certificeret byggeri fremhæves ved at være innovationsfremmende og fremtidssikret sammenlignet med andre byggerier. Dette certifikat betyder, at der i byggeriet er fokus på totaløkonomien gennem grundige økonomiske beregninger for opførelse, drift og vedligehold gældende over hele byggeriets levetid.
Miljøvaredeklarationer (EDP)
Miljøvaredeklarationer giver forbrugeren information om det energi- og ressourceforbrug samt den miljøpåvirkning, der forekommer ved produktion, brug og bortskaffelse af de enkelte byggevarer. Deklarationen er en samlet indikation af varens miljøaftryk.